2 1/2 dl socker
2 1/2 dl mjölk
1 msk sirap
100-200 g blockchoklad
3 msk smör
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl hackade nötter
Gör såhär:
Koka mjölken tillsammans med socker, sirap och blockchoklad i en kastrull.
Rör ständigt tills det börjar koka. Lägg i en termometer i kastrullen och fortsätt koka – ganska länge – rör om ibland tills temperaturen når 114 C.
(Har du ingen termometer kan du göra kulprovet. -droppa en liten mängd av blandningen i kallt vatten. Om det blir till en mjukboll är det klart.)
Ta kastrullen från plattan. Tillsätt smöret och vaniljen.
Låt blandningen svalna, utan att röra, tills temperaturen sjunkit till 70 C.
Smörj en form under tiden eller klä den med folie.
Tillsätt nötterna om så önskas, det kan vara vilka nötter som helst, valnötter, mandel eller pistage. Rör om i blandningen och häll i formen.
Låt svalna i formen.
Skär i rutor när det blir kallt.
Lycka till!

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar