torsdag 25 mars 2010

Tårtbotten -utan ägg, laktos- och glutenfri

Igår testade jag ett nytt recept på tårtbotten, denna hade ingen ägg och de är de ultimata för min älskade brorsson som är både ägg- och mjölkproteinallergiker.
Jag gjorde det även helt glutenfritt.
Ingredienser:
50 g smält mjölkfri smör
2 1/2 dl glutenfri mjöl
2 dl potatismjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2,75 dl mjölkfri mjölk

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret i en kastrull och ställ den åt sidan.
Blanda under tiden de torra ingredienserna i en bunke. Blanda det smälta matfettet med mjölk och häll i det i mjölblandningen. Vispa med elvisp till en jämn smet.
Häll sedan smeten i en smörad form.
Grädda på 200°C i nedre halvan av ugnen ca 45 minuter.

4 kommentarer:

  1. Vad kul att du testade en variant på receptet. Hoppas det blev bra! Jag ska ge mig på det där med glutenfritt längre fram. Gillar utmaningar =)

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Amatörkonditor som ska baka bluten o laktosfria tårtbottnar för första gången...
    Blir denna luftig? Är den lätt att lossa från formen, går det att använda en hel kompakt bakform eller måsta man använda en springform?

    Skall användas i bröllopstårta med laktosfri gräddmousse emellan o täckt med marcipan. Risk för att den blir alltför kletig? (Läggs ihop o monteras två dygn innan servering.)
    Hoppas på svar!
    Maria Hederström
    Stenungsund
    ucklum@telia.com

    SvaraRadera
  3. Tror du jag kan byta ut mjölkfria mjölken till den "blaskiga" delen av kokosmjölken?

    SvaraRadera
  4. Smör är per definition gjort av mjölk. "Mjölkfritt smör" existerar inte. Du menar mjölkfritt margarin. Skriv då det!

    SvaraRadera