måndag 12 april 2010

Recept -Vetesurdeg på 3 dagar

Imorse gjorde jag det här, vad tror ni att de blir i slutändan?
Jag har testat mig fram till en vetesurdeg, det tog 3 dagar att få den klar och sen kunde jag använda den för att baka vetesurdegsbröd.
Det finns två olika sätt att starta en vetesurdeg, en är att använda sig av rågsurdegsgund, ett annar där lite yoghurt sätter fart på surdegen.
Med yoghurt
Dag 1, kväll
35 g ljummet vatten
25 g yoghurt
50 g vetemjöl
Dag 3, morgon
100 g ljummet vatten
100 g vetemjöl
Skaka burken var tolfte timme. På kvällen dag 3 är degen klar för vidare användning.
Med rågsur:
Dag 1, morgon
5 g rågsurdegsgrund
50 g ljummet vatten
50 g vetemjöl
Dag 2, kväll
100 g ljummet vatten
100 g vetemjöl
Skaka burken var tolfte timme. På morgonen dag 3 är degen klar för vidare användning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar