måndag 10 maj 2010

Rågsurdegs bröd

Förra veckan startade jag för första gången en rågsurdeg och i söndags gjorde jag denna, ett härligt kompakt och nyttigt rågsurdegs bröd.
Dag 1, kväll
300 g vatten
180 g rågmjöl
Blanda surdegsgrund med mjöl och vatten, täck med plast och låt stå över natten.

Dag 2, morgon
surdegen från gårdagen
50 g vatten (kallt om det är kyligt, varmt om det är en ruggig dag)
300 g rågsikt
10 g salt
Blanda alltsammans i en bunke för hand i en minut eller två. Låt jäsa tills degen uppnåt dubbel storlek på ett ungefär, ca 2 timmar.
Tryck ner ett bakplåtspapper i en kastrull som rymmer cirka 2 1/2 liter och kleta ner degen eller forma ut den på en vanlig plåt med bakplåtspapper.
Strö på lite mjöl, om man har lite mjöl på degen när den jäser så är det lättare att ser hur den rör sig, täck med en handduk och låt jäsa tills degen rest sig ordentligt igen, ungefär 1 timme.
Sätt ugnen på 275 grader i god tid.

Ställ i brödet och sänk temperaturen till 250 grader.
Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och låter det stå ytterligare 15–20 minuter.
Om man vill kan man plocka ut brödet ur kastrullen de sista 10 minuterna och baka klart det direkt på gallret, då får det lite mer skorpa på sidorna som annars kan bli lite bleka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar