söndag 18 april 2010

Recept -Vetesurdegbröd

I helgen har jag gräddat, för första gången ett vetesurdegsbröd. Det blev väldigt gott och ihåligt.
Dag 1, kväll
400 g vatten
5 g jäst
120 g durumvetemjöl
360 g vetemjöl special
6 g salt
Gör såhär:
Blanda ut jästen i lite av vattnet i en bunke, tillsätt resten av ingredienserna och resten av vattnet. Rör med en träslev tills allt har blandats, en minut eller så borde räcka. Degen är lös, och det är så det ska vara. Täck bunken med plats och ställ in den i kylen under natten.
Dag 2, morgon
Häll ut degen från gårkvällen på ett ordentligt mjölat bord. Vik med hjälp av en eller två degskrapor degen till ett paket. Från sidorna in mot mitten, underifrån, ovanifrån och arbeta försiktigt utan att knåda degen.
Strö på lite mjöl och låt degen jäsa ca 30 min under duk.
Dela upp brödet i x antal bitar.
Sätt ugnen på 275 grader och grädda sedan bröden på en plåt klädd med bakplåtspapper i ca 15 min.
Ställ in en oöm plåt längst ned i ugnen med isbitar i, detta ger en härligt frasig yta på brödet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar